lørdag 19. desember 2009

Holde hodet kaldt!


Som mange her vet har jeg kreft. I den anledning får jeg cellegift, andre runde, en annen type gift nå enn i fjor. Denne giften het er Taxol og er et uttrekk av barlind faktisk. Saken er at hvis man bruker en kjølehette og kjøler ned hodebunnen til ca pluss 10 grader under kur så kan opp til 80% slippe å miste håret. Jeg er så heldig at jeg går på Ullevål sykehus for behandling og der har de kjølehetter. Det har derimot ikke sykehuset Østfold Fredrikstad som jeg egentlig sogner til. I den anledning har min venninne Anette og jeg gått ut i Fredrikstad blad for å spørre om penger til kjølehetteinnkjøp til SØF.

Jeg ønsker gjerne at bloggverdenen sprer dette videre til næringslivet, veldedige organisasjoner eller andre som vil gi til dette prosjektet. Gjerne link artikkelen her og bruk de 2 øverste bildene. Om ikke for annet vil jeg gjerne ha oppmerksomhet om denne saken. Varm takk til alle som hjelper oss med dette!

Dette kom på trykk i Fredrikstad Blad i dag, jeg gjengir artikkelen her.


Jeg fikk hetta da jeg mistet håret

En
kuldehette sparer sveisen, men Sykehuset Østfold Fredrikstad har ikke ishettebehandling. Da kreftsyke Ingunn Fossli(41) mistet håret, så hun seg i speilet kun èn gang. Derfor drar brystkreftsyke Ingunn Fossli nå til Ullevål Universitetssykehus for å få cellegiftkur nummer to.
-Sykehuset Østfold har ikke kjølehette, sier Fossli som skal ha 12 behandlinger i Oslo. På Ullevål får Ingunn Fossli på seg en hette som senker temperaturen i hodebunnen til ca pluss 10 grader. Dermed unngår hun hårtap. Nå ønsker Fossli og Anette Strømnes (48) å samle inn penger til en ishettemaskin til Sykehuset Østfold Fredrikstad.

Brukte nisselue
-I
fjor på denne tiden gikk jeg konstant med nisselue, ler Ingunn Fossli så de mørke lokkene danser. Og legger alvorlig til: -At håret forsvant trodde jeg var en bagatell i hele kreftbildet. Slik var det ikke for meg. Det var i fjor høst Ingunn Fossli fikk diagnosen brystkreft. Anette Strømnes fikk kreftdiagnosen rett før jul i 2007. -For meg var det faktisk aller værst å miste brystet, sier Strømnes.

Mange har kjølehette
I
følge Oncolex, som er et nettbasert oppslagsverk for kreftsykdom, finnes det mellom 30 og 35 ishettemaskiner her i landet. -Dette er ikke noen kritikk mot SØF. Vi vet at dette handler om økonomi. Derfor ønsker vi oss en kronerulling for å hjelpe kvinnene som kommer etter oss. -Å miste håret er ikke alltid så lett som mange tror, sier Fossli og Strømnes. De har funnet ut at et slikt apparat koster ca 165000,- kr. Men vi har kun snakket med en leverandør sier damene, som nå frir til både privatpersoner, næringslivet og frivillige organisasjoner. Oncolex skriver at tap av håret for de fleste er en svært følelsesmessig bivirkning selv om parykk er tilgjengelig. Ishettebehandling kan bidra til å enten forhindre helt eller redusere hårtapet slik at det ikke vil være behov for parykk. Erfaringene med ishettebehandling viser at 70-90% av pasientene ikke har hatt behov for parykk.

Fikk sjokk
-Jeg så meg selv i speilet kun èn gang som skallet. Det var en grusom opplevelse sier Ingunn Fossli. Derfor brukte Ingunn en såkallt buff.
-Hvorfor var det så ille å miste håret?
-Jeg er tross alt en dame. At jeg mistet håret gjorde at jeg følte meg veldig syk. Jeg fikk også mye uønsket oppmerksomhet. Håravfallet gjorde noe med både det psykiske og det fysiske, derfor hadde jeg på hodeplagg døgnet rundt - slik at jeg ikke kom nær skallen når jeg tok meg til hodet, forklarer Fossli. Hun og Strømnes håper nå inderlig at folk ønsker å hjelpe dem med å få en slik behandling i Østfold.

-Journalist Randi Kristoffersen

FAKTA:
-
Nedkjøling av hodebunnen har i lang tid vært en velkjent teknikk for å unngå hårtap. I 1996 ble det i Storbritannia utviklet en maskin for dette formålet. Maskinen har et termostatstyrt kjølesystem med glykol og vann. Væsken sirkulerer i en silikonhette som settes på hodet til pasienten.

- I dag finnes det 450 ishettemaskiner i bruk, de fleste i Europa. Av disse finnes ca 60 stk i Norden, derav 30-35 i Norge. Ved Rikshospitalet HF får daglig 2-3 pasienter denne behandlingen.
Kilde: Oncolex
(foto Trond Thorvaldsen)

Tusen takk til Fredrikstad Blad og ikke minst journalist Randi Kristoffersen for at de tok tak i denne saken og for en god artikkel!!


Kontoen som er opprettet til dette formålet er 1202.71.45793


1 kommentar:

Anette Strømnes sa...

Hurra for en flott artikkel og et ikke fullt så flatterende bilde ;-) Håper vi klarer å reise penger nok til både ismaskin og en ordentlig serviceavtale. Stå på!